

	
[bookmark: _GoBack]3GPP TSG SA WG3 (Security) Meeting #90	S3-180262
22nd – 26th January 2018, Gothenburg, Sweden 	revision of S3-18xabc

Source:	Ericsson
Title:	Clarification need of CMPv2 in TS 33.310
Document for:	Decision 
Agenda Item:	7.6.3 
1	Decision/action requested
CMPv2 profiling in TS 33.310 seems to be ambiguous and even in conflict with RFC 4210. It is proposed that companies are tasked to discuss the questions and findings between this and the next meeting, and that possible changes and clarifications in TS 33.310 should be done in the next meeting at SA3#90bis in San Diego. This would mean that this topic would be taken in the agenda of the ad-hoc.
2	Rationale
TS 33.310 v14.0.0 states the following regarding the use of provisioning of operator root certificate to the base station: 
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9.5.2	Profile for the PKIMessage

The following profile shall be applied to the PKIMessage as specified in [4]:
-	The support and usage of the optional protection field of type PKIProtection is required by this profile. The message-specific private key to be used in the base station is specified in the subclause 9.5.4 in the profiling of the single PKI message bodies for requests sent by the base station. For the RA/CA the RA/CA private key shall be used, or the separate RA/CA private key for signing CMP messages, if base station certificates and CMPv2 messages are signed by different private keys.
-	The support of the optional extraCerts field is required by this profile. The certificates within this field may be ordered in any order. The message-specific content of this field is specified in the subclause 9.5.4 in the profiling of the single PKI message bodies.
-	All CMPv2 messages used within this profile shall consist of exactly one PKIMessage, i.e. the size of the sequence for PKIMessages shall be 1 in all cases.
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9.5.4.3	Initialization Response

The Initialization Response as specified in [4] shall contain exactly one generated base station certificate, i.e. the size of the sequence for CertResponse shall be 1 in all cases.
The following profile shall be applied to the CertRepMessage field and its sub-fields:
-	The generated certificate shall be transferred to the base station in the certifiedKeyPair field of the CertResponse field. The transfer shall not be encrypted (i.e. the certificate field in CertorEncCert shall be mandatory).
The extraCerts field of the PKIMessage carrying the initialization response shall be mandatory and shall contain the operator root certificate and the RA/CA certificate (or certificates if separate private keys are used for signing of certificates and CMP messages). If the RA/CA certificate(s) are not signed by the operator root CA, also the intermediate certificates for the chain(s) up to the operator root certificate shall be included in the extraCerts field.
However, RFC 4210 “Internet X.509 Public Key Infrastructure Certificate Management Protocol (CMP)” states:  

See Section 5.3.4 for CertRepMessage syntax.  Note that if the PKI
   Message Protection is "shared secret information" (see Section
   5.1.3), then any certificate transported in the caPubs field may be
   directly trusted as a root CA certificate by the initiator.

One of the authors of RFC 4210 has clarified the use of those fields as follows (https://www.ietf.org/mail-archive/web/pkix/current/msg08749.html). Note that the clause numbering is referring to RFC 2510 which is the previous version of RFC 4210 :

Note, however, the distinction between the caPubs field in the initRep
message (Section 3.3.2) and the extraCerts field in PKIMessage (Section
3.1).  The initializing EE must receive its trust anchor(s) in some reliable
way.  If this has not happened by some other (out-of-band) means, then the
caPubs field is a convenient and reasonable place to do this.  Certs found
here (in bag order) are intended to be directly trusted as root certificates
and need not be validated prior to acceptance of the newly-issued EE
cert(s).  This implies that they are valid at the moment of creation of this
response message.  It also implies that there is no certificate path here
(there's no reason I can think of to have every CA in a path be a trust
anchor for a given EE).

It is the extraCerts field (again in bag order) that may contain various
"helpful" certs, including (partial) paths.  Such certificates carry no
particular assurance of validity (even at the moment of creation of this
response message) and SHOULD, like all other non-root certificates, be
validated by the EE immediately prior to use.

TS 33.310 does not mention caPubs field at all. 

This raises the following aspects: 

1) Role of caPubs field
According to the analysis above this means that the operator root certificate should be transported to the base station in the caPubs field instead of the extraCerts field since the certificates in the caPubs field are “are intended to be directly trusted as root certificates”. TS 33.310 should be aligned with the RFC 4210 on this aspect. 

If base station certificate chain is carried in extraCerts field as defined in TS 33.310, does it implicitly request base station to install root CA certificate (at least) in the chain in extraCerts as trusted certificate? Otherwise there will be no trusted certificate for authenticating SEG.

2) Additional certificates 
3GPP 33.310 has not specified where to put additional certificates. For example, if SEG and base station anchor to different root CAs, which field should SEG-root certificate be carried in?

It seems the description in TS 33.310 main body is based on one operator root CA scenario. The only multiple root CAs scenario is described in MOCN (Annex H), but on high level, where it is not defined which field to carry root CA certificate for SEG (a different root CA cert with the one in base station certificate chain).

As extension of the above aspect, if there are subordinate CA certificates that need to be trusted by base station, which field should them be carried in? The concern of putting them in extraCerts is that not all of the subCAs in this field have to be trusted, and consequently how can the base station differentiate between them certificates that can be directly trusted and which not?
3	Detailed proposal
We are happy to discuss the questions and findings above with interested companies between this and the next meeting, and propose that possible changes and clarifications in TS 33.310 should be done in the next meeting at SA3#90bis in San Diego. This would mean that this topic would be taken in the agenda of the ad-hoc.  




